Чому Господь завжди на стороні цих митарів

Чому Господь завжди на стороні цих митарів Однак саме це неделікатне слово

Церковна юність сприйнятлива до посту.

Пост починається з підготовчих тижнів. Перша з них – тиждень про митаря і фарисея. Ця назва слов’янське, і про це слід пам’ятати, щоб не «сісти в калошу». «Тиждень» – по-слов’янськи це не наша семиднівка, а всього лише недільний день, один єдиний день тижня. А цикл з семи днів по-церковному називається «седмицею». Таким чином, «тиждень про митаря і фарисея» це недільний день, яким відкривається «сезон поста», точніше підготовчих тижнів до Великого посту.

Таким чином, «сезон поста» настає за три тижні і за три неділі до початку Великого посту. Висловлюючись церковним власною мовою, пісне час починається за три тижні і за чотири тижні до настання самого поста. По-русски, до поста три тижні, по-слов’янськи, чотири. Легко заплутатися, якщо не нагадувати собі, якою мовою зараз говориш.

Фраза «тиждень про митаря і фарисея» сама по собі є скороченням більш повної назви, яке можна було б перевести так: «недільний день, в який читається притча з Євангелія від Луки про митаря і фарисея». Саме так розкривається назва та інших пред-пісних тижнів: про блудного сина, про Страшний суд. І не тільки пісних, але і великодніх неділь: тиждень про Хомі, про самарянки, про розслабленого, про сліпого. Це означає, що євангельський текст стає предметом всецерковного роздуми на ціле неділю, а іноді і на всю седмицю.

При чому ж тут церковна зрілість, згадана спочатку? А при тому, що тижнем про митаря і фарисея добре перевіряти свої релігійні емоції.

Одна людина, почувши про митаря і фарисея, відчує «дихання поста», інший – «подих Пасхи». І той і інший – обидва мають рацію. Але останній «піде в свій будинок більш виправданим».

Перше з підготовчих неділь, дійсно, «дихає постом», і все богослужіння цього дня – «постообразное». І це воістину веселить і втішає душу церковного людини. Священики служать в красивому фіолетовому вбранні – зовсім як в недільні дні Великого посту. В цей же колір одягають Престол і Жертовник у вівтарі, аналої в храмі, і вся церква стає на один день строго-пісної. Це тільки на один день. На одну неділю. У понеділок знову повернеться звичне «золоте» облачення. Але через тиждень все повториться знову. Пост настає хвилями. Перше пред-посту і – перший «прилив» пісних смислів.

Найкраще ці «припливи і відливи» відчуваються на криласі. У суботу ввечері, напередодні «фарисейської неділі», на хорі з’являється «грізна» книга Тріодь Пісна, яку не відчиняли цілий рік. Тріодь – збірник пісень богослужіння пісних і пасхальних днів. Саме в цій книзі знаходяться безцінні скарби церковної поезії. Про ці скарби знають справжні цінителі церковного богослужіння. Ці люди із захопленням чекають вечірньої служби «фарисейської неділі», щоб почути перше в цьому році «Покаяння». «Сезон поста» відкривається саме «Покаянням». Так зазвичай називають три коротких покаянних молитви, які виконуються після читання Євангелія і гімну «Воскресіння Христове бачивши». Перед першою співають «Слава Отцю і Сину і Святому Духу»:

«Покаяння відкрий мені двері, Жизнодавче,

утренюет бо дух мій до храму святого Твого,

храм носячи тілесний весь осквернений;

але яко Щедрий, очисти милостиво Твоєю милістю ».

Дієслово «утреневаті» досить часто зустрічається в церковних текстах. Інтуїтивно ми його розуміємо правильно: «щось робити з самого раннього ранку». Білоруси іноді говорять «підхопити»: «з ранку як підхопився, так до обіду навіть і не присів». У російській мову є старовинний дієслово «сутінкуємо». Це теж щось робити, але вже ввечері, перед сном, в сутінках. Ці дієслова відповідають на питання не «що робити», а «коли робити», зробити якийсь працю в променях світанку або при світлі заходу.

«Утреневать», значить, старатися в якій-небудь справі з самого раннього ранку. Коли мироносиці пішли провідати свого вбитого Вчителі, вони «підхопилися» ні світ ні зоря, в ранкових сутінках пробиралися до пасхальної печері. Мироносиці утреневалі до гробу. Так і людина, «ужалений» любов’ю до Бога, до справжньої чистоті і святості, не може дочекатися ранку, щоб вдихнути повітря молитви, віддихатися в храмі Божому, заразити цією чистотою і святістю храм свого тіла, запущений і спаплюжений.

Після першого тропаря співається «І нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь », і звучить богородічен, тобто молитва Божої Матері, і в ній теж – туга про чистоту і святість:

«На порятунку стежки настав мене, Богородице,

холодцю бо окав душу гріхами

і в лінощах все життя моє іждіх;

але Твоїми молитвами визволи мене від усякої нечистоти ».

Наші предки відрізнялися прямотою і простотою вдач. Бруд називали брудом. Гріх – гріхом.

Непопулярний дієслово «окаляті» на російський перевести дуже важко не через багатства змісту, а з міркувань делікатності. Однак саме це неделікатне слово буде звучати весь Великий піст, нагадуючи, чим гріх «збагачує» наше життя, як він «прикрашає» нашу душу. Нехай кожен перекладає сам.

«Безліч вчинених мною лютих

тремчу страшнаго дні суднаго,

Чому Господь завжди на стороні цих митарів місць, особливого

але надіючись на милість милосердя Твого,

яко Давид взиваю до Тебе:

Помилуй мене, Боже, з великої Твоєї милості ».

Автор цих тропарів ніхто не знає. Молитви дуже давні. Хоча в Тріодь Пісну вони потрапили тільки в XIV столітті. Церковна людина звичний до таких текстів. Все наше богослужіння виткано складним візерунком покаянних молитов. Ось ми і звикли. Але ж цими словами молиться вся Церква! Подумати тільки: ці молитви звучать від імені кожної людини, що молиться в храмі! Кожного! Тобто, саме я стверджую, що зробив безліч лютих гріхів, «окалял» свою душу гріхами, це саме мій храм тіла – осквернений, саме я – занапастив в лінощах своє життя, «окаянний» – це про мене. І я погоджуся. А ви? Ви теж такої? А ваша дружина? А ваша мама? Якщо ми співаємо в церкві все разом ці тропарі, значить, ніхто не сміє сказати: «за себе говори!» Підписуюся під кожним словом?

Адже є люди хороші, праведні, благочестиві. Може бути, правильніше було б молитися окремо: ось – молитви для грішників, а тут – молитви для праведників. Адже люди працювали, обмежували себе, рятувалися, поки ось ці, які плачуть про своїх реальних проступки, – і правильно роблять, що плачуть! – грішили, губили життя свою в пристрастях і похотях. Чому ми цими молитвами мажемо всіх одним миром? Нехай би праведники дякували Богу, а грішники в цей час окремо б читали свої покаянні молитви, наприклад, біля входу в храм, в особливо відведеному місці. Навіщо ж людям благочестивим прикидатися каються? Адже ми не грішили. По крайней мере, так, як цей … митар.

Гордість – дитячий гріх. Або підлітковий? Чим відрізняється гордість від марнославства? Гордий, підношу, неодмінно принижує ближнього. Марнославний пишається безкорисливо і необразливо. Обидва стану – ненормальні. Це хвороба.

Великий піст розпочинається євангельської «профілактикою» гордості. Адже притча про митаря і фарисея дуже проста, вона навіть починається з простої підказки: «Сказав же А для деяких, що були себе певні, що вони ніби праведні, і принижували інших, Він притчу оцю» (Лк 18: 9).

Слухаючи «Покаяння», ми молимося всією церквою, каємося всією церквою, добровільно беремо себе в статусі грішників. Це все про мене, Господи! І немає між нами розділення, бо Пасха – для всіх! Великдень не можна отримати для себе або для своїх. Великдень – для всіх! У читанні притчі про митаря і фарисея передує великодня звістка про те, що радості воскресіння долучиться і той, хто постив з першої години, і той, хто трудився з третього, і той, хто тільки в одинадцятій годині прийшов ні в чому не отримає шкоди. «На небі радітимуть більш за одного грішника, що кається, чим за дев’яносто дев’ять праведників, що не потребують покаяння» (Лк 15: 7). Чому так? Чому Бог завжди на стороні цих митарів? Тому що Бог там, де є потреба в милосерді. Він там, де боляче, де страждання.

Бог не відкидає молитви праведного фарисея. Адже все, що він говорив Богу в своїй молитві, – правда. Він нічого не прикрасив. Фарисей, насправді, був благочестивим людиною. Але Господь помітив саме митаря. Кається митаря. «Кажу вам, що цей повернувся до дому свого більш виправданий, аніж той Бо кожен, хто підноситься, буде понижений, а хто принижує себе піднесеться» (Лк 18:14).

Споглядати Великдень ми починаємо з притчі про митаря і фарисея. Обидва виявилися в храмі. Обидва молилися Богу. Обидва були почуті Богом. Христос пішов на Хрест і за праведників, і за грішників. Це ми так звикли ділити людей. Але перед Його Любов’ю ми все – люті грішники, і нічим нам пишатися і шукати особливих молитов, особливих місць, особливого ставлення. Великдень – для всіх! Одкровення про Великдень починається з того, що пасхальну трапезу, як і Трапезу Вічності мені, «праведному», доведеться ділити ось з цим «грішником», тому що Великдень – для всіх.

Вогонь справедливості і відплати – НЕ вогонь Великодня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code